İnsan yaşamının büyük bir bölümünün geçtiği evler, işlevsel bir şekilde dekore edilmelidir. Dekorasyon süreci, evde yaşayacak kişinin yaşamsal faaliyetleri göz önüne alınarak gerçekleştirilmelidir. Yıllar içerisinde birçok farklı dekorasyon tarzı ortaya çıksa da kişisel tercihler, ev dekorasyonunu belirleyen en önemli unsurdur.
Özellikle yeni evli çiftler tarafından merak edilen bir konu olan dekorasyona dair fikir edinmek istiyorsanız ‘’Yeni Evli Çiftler için Ev Dekorasyon Önerileri’’ içeriğini okuyabilirsiniz.
Dekorasyon tarzları arasında 21. yüzyıl ile beraber öne çıkan minimalizm, aslında başlangıçta bir sanat akımı olarak ortaya çıkıp ardından da bir tür yaşam felsefesi olarak görülmeye başlanır.
Minimalist tarzdan oldukça sık bahsedilse de minimalizm nedir sorusunun cevabı çoğu zaman yanlış anlaşılır.
Minimalizm 1960’lı yıllarda ortaya çıkan bir akımdır. İlk olarak sanatta görülen minimalizm, az çoktur, anlayışına dayanır. Ancak genel kanının aksine az çoktur anlayışı, az eşyanın veya beyaz rengin ağırlıklı olması gerektiğini savunmaz.
Minimalizm felsefesi, sadece ihtiyacın olan ve seni mutlu eden şeylerle yaşaman gerektiğini savunur. Bu felsefe hızlı bir şekilde ev dekorasyonlarına da yansır.
Kalabalık, görsel ve işitsel uyaranlar, tabelalar, trafik ve pek çok yorucu duruma maruz kalınan teknoloji çağı ile beraber insanlar hızla minimalist yaşama doğru yönelirler. Karışıklığın fiziksel ve zihinsel yoruculuğundan uzaklaşmak isteyen ancak şehirlerde yaşamak zorunda kalan kişiler ise minimalist ev dekorasyonu ile yaşam alanlarını sadeleştirmeyi tercih ederler.
Ev dekorasyonunda minimalizm için en önemli konu sadeliktir. Sadece moda olduğu veya gelecekte ihtiyaç olabileceği için tercih edilen parçalar kullanılmamalıdır. Ev dekorasyonu için kullanmak istediğiniz her şeyin zamansız, işlevsel ve sizi mutlu eden parçalar olmasına dikkat etmelisiniz. Sadeleşen evler, zamanla yaşama da nüfuz eder.
Doğallığa yaklaşarak evinizde huzurlu vakit geçirmek için ahşap, pamuk, yün ve taş gibi doğal materyalleri tercih edebilirsiniz. Doğal materyaller, doğa ile bağınızı korumanıza ve huzurlu vakit geçirmenize olanak tanır. Evin aydınlık olmasını sağlamak için geniş pencereler, ayaklı lambalar, abajurlar ve mumlar kullanabilirsiniz.
Minimalist dekorasyon için önemli bir detay da eşyalarınızın dayanıklı, konforlu ve işlevsel olmasıdır. Bu durum hem uzun vadeli bir kullanım olanağı sağlar hem de evinizde keyifle vakit geçirmenize yardımcı olur.
Renk ve desen seçimleri sırasında modayı değil, kişisel zevklerinizi baz almanız önerilir. Modanın yönlendirmesiyle hareket ederek ev dekorasyonunuz her sene sıkıcı ve demode gelerek sizi huzursuz eder.
Evde yaşam devam ettiği için dekorasyon sonrası evde oluşabilecek dağınıklıkların da önüne geçilmelidir. Minimalizm dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Marie Kondo isimli Japon düzenlemeci, Japon kültürünün minimalizm anlayışını dünyaya tanıtır. Marie Kondo’ya göre evinizde işlevi olmayan veya sizi mutlu etmeyen herhangi bir parça olmamalıdır.
Eşyaların dağınıklık yaratmaması için evde birçok dolap, kutu ve çekmece kullanmalısınız. Bu mobilyaların içerisindeki eşyaları belirlediğiniz aralıklarla boşaltıp eleyerek ihtiyacınız olmayan parçaları elinizden çıkarabilirsiniz.
Giysi, nevresim ve havlularınız için dikey katlama yöntemi uygulayarak dolap içlerini daha ergonomik şekilde kullanabilirsiniz. Eşyaları kategorilerine ve boyutlarına göre sınıflandırarak karışık görünümü engelleyebilirsiniz. Kıyafet ve kitapları renklerine göre dizerek gözü yormayan ve kullanışlı bir dolaba sahip olabilirsiniz.
Ferah, huzurlu ve sade evlerde yaşamak için pek çok farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerin başında gelen minimalizm, yüklerinizden kurtulup özgür hissetmenize yardımcı olmayı hedefler. Minimalizmi, yalnızca ev dekorasyonunda değil yaşamınızın her alanında uygulayabilirsiniz.
Az, çoktur. Fakat az, her zaman mutlu etmez. Sizi mutlu eden eşyaları, minimalist yaşamak için elden çıkarmamanız tavsiye edilir. Minimalizm yalnızca azın çokluğu değildir ve herkesin az anlayışı birbirinden farklıdır.
Minimalist ev dekorasyonu için tercih edilen evin mimarisi de son derece önemlidir. İBF İnşaat, sade ve işlevsel konut projeleri ile minimalist yaşama katkı sunar.