Konut kredisi, ev almak isteyenlerin hayalini gerçeğe dönüştüren çözümlerin başında geliyor. Hayatın içindeki en temel gereksinimlerin başında gelen konut sahibi olma, hem kendini güvende hissetmenin hem de sağlam bir yatırım yapmanın ilk koşulu olarak kabul görüyor.
Ev kredisi çekmeye karar verdiyseniz öncelikle aklınızda beliren soru işaretlerinin yanıt bulması gerekiyor. Ev kredisi şartları nelerdir, ev kredisi için gerekli belgeler nelerdir, düşük faizli ev kredisi avantajlı mıdır, ev kredisi işlemleri nelerdir gibi önemli soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Ev kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtına daha detaylı bir şekilde bakalım.
Mortgage olarak da bilinen konut kredisi, konut satın alma sürecinde kişiye maddi destek sağlayan bir kredi çeşididir. Konut kredisi evin fiyat bedelinin tamamını karşılamaz. Ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğinizi belirleyen husus, almak istediğiniz evin değeridir.
Konut kredisinin geri ödeme aşamasında herhangi bir sorun yaşanması olasılığına karşı son taksit ödenene kadar ev, banka tarafından ipotek altında tutulur. Borç tamamlandığında bankanın ev üzerindeki ipoteği kaldırılır.
İBF İnşaat’ın konut projelerinde düzenlediği kampanyaları inceleyerek, yeni evinize yönelik avantajları keşfetme şansına sahip olabilirsiniz.
Ev kredisi çekebilmek için diğer kredi ödemelerinizi düzgün ve eksiksiz olarak yapmanız gerekir. Ödemeleri düzgün ve eksiksiz bir şekilde yaptığınızda bu durum, kredi notunuza olumlu olarak yansır.
Kredi taksitlerini sorunsuz bir şekilde ödeyebilmeniz için düzenli bir geliriniz olduğunu da belgelemeniz gerekir.
Ev kredisi başvurusu yaparken,satın almayı planladığınız konutun toplam maliyetini kapsamadığından dolayı peşinat için belirli bir nakit miktarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Ev kredisi nasıl çekilir sorusuna yanıt bulabilmek için öncelikle ev kredisi şartlarını bilmek gerekiyor. Kredi uygunluğunuzun tespiti için bir bankaya online başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz olabildiğince hızlı bir şekilde değerlendirilip size dönüş yapılacaktır.
Onay aldığınız takdirde para, hesabınıza aktarılır. Bazı durumlarda, şubeye davet edilerek yüz yüze görüşmenin ardından kredi meblağınızı alabilirsiniz.
Konut kredisi onaylandığında bankaya teslim etmeniz gereken evraklar şunlardır:
• Nüfus cüzdanı
• İkametgah belgesi veya üzerinde adres olan fatura
• Gelir belgesi
• Maaşlı çalışıyorsanız maaş bordrosu
• Şahıs firması iseniz vergi levhası, yıl sonu ve ara dönem mali verileri
• Tüzel firma ortağı isenız, firmaya ait ticaret sicil gazetesi, hazirun cetveli, gelir tablosu veya kurumsal vergi beyannamesi, işletme hesap özeti gibi güncel ve yıl sonu mali veriler
• Firmanın vergi levhası
• Bunların dışında ek gelir varsa, bunun belgeleri
• Tapu
• Eğer kira geliri varsa tapu veya e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama ekran görüntüsü
• Kira kontratı ve ödeme dekontu
Ev kredisi alırken bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Ev kredisi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
Konut kredisi alma aşamasında banka tarafından geçmişe dönük kredi notunuz incelemeye alınacaktır. Bankalar, başvuru sahibinin kredi geçmişini inceleyerek risk analizi yapar. Kredinizin onaylanıp onaylanmayacağını belirleyen en önemli faktör kredi notunuzdur.
Geri ödemelerdeki taksit tutarını belirleyen en önemli etken kredi faiz oranıdır. Bu yüzden konut kredisi çekmeden önce kredi faiz oranlarını incelemeniz ve size en uygun olan banka ile irtibata geçmeniz önemlidir. Bankalar bunun yanı sıra dosya masrafı da talep eder. Bunu da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Konut kredisi ödeyeceğiniz süre boyunca bütçe planlamanızı da titizlikle yapmanız gerekecektir. Dolayısıyla bütçenize göre bir planlama yapmalı ve ödeyebileceğiniz miktarda kredi çekmelisiniz.
Ev kredisi çekerken satın almak istediğiniz evin tapu tipini de göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü bankalar, her tapu tipine kredi vermemekte ve bu nedenle tapu durumu da kredi onay sürecini etkileyebilmektedir.
Ev kredisi işlemleri kolay ve hızlı ilerleyen işlemlerdir. İlk olarak kredi uygunluğunu test etmek için online başvuru yapmanız gerekir. Banka tarafından değerlendirilen başvurunuz onaylandığı takdirde talep ettiğiniz miktar hesabınıza yatırılır.
Yeni ev kredisi için gerekli temel evraklar nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesidir. Banka gerekli görürse sizden ek belge de talep edebilir. Kredi sürecinde, SPK lisanslı ilgili firmalar tarafından konutun ekspertiz işlemi yapılır, bu rapor doğrultusunda konutun krediye uygun olup olmadığı değerlendirilir ve kredi kararı sonuçlanır.
Ev satın alma sürecinde “Konut Alırken Altın Kurallar” başlıklı yazımız da size ışık tutabilir.