Konut Satışlarında Ekspertiz Zorunluluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konut satışlarında ekspertiz zorunluluğu, satış işlemlerinin çok daha şeffaf ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağlar. Ekspertiz raporu nedir sorusunun yanıtı bu noktada önem kazanır. Gayrimenkullerin maddi değerlerinin tespitini sağlayan ve tüm detaylarıyla analiz eden belge, ekspertiz raporu olarak tanımlanır.
Konut ekspertiz raporu ile hem gayrimenkulün değeri saptanmış hem de alıcıların alacakları konut hakkındaki fikirleri sağlamlaşmış olur. Bu yazımızda konut satışlarında ekspertiz zorunluluğu ile ilgili en önemli detayları bulabilirsiniz.
Konut Satışlarında Ekspertiz Nedir ve Neden Gereklidir?
Satışı gerçekleştirilecek evin gerçek değerinin tayin edilmesi için gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan emlak ekspertizi sayesinde yatırımın sağlam ve güvenilir bir zeminde gerçekleşmesi sağlanmış olur. Tapuda ekspertiz zorunluluğu bu açıdan bakıldığında her iki taraf için de büyük önem teşkil eder.
Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Ekspertiz raporu alabilmek için bu işin profesyonelleri ile temasa geçmek, atılacak ilk adımdır. Gayrimenkul tapusunda mülk sahibine ait bilgiler ve taşınmaz üzerinde herhangi bir kısıtlama olup olmadığı yer alır.
Ekspertiz raporu alınırken izlenecek yolu şöyle maddelendirebiliriz:
• Gayrimenkul belediye tarafından incelenir.
• Gayrimenkulün bulunduğu lokasyona gidilerek gerekli olan tüm inceleme ve araştırmalar yapılır, fotoğrafları çekilir.
• Toplanan tüm bilgiler mevzuata uygun şekilde değerlendirmeye alınır.
• Elde edilen veriler ekspertiz uzmanları tarafından ayrıntılı şekilde incelenir.
• Çıkan rapor alıcıya ve kuruma teslim edilir.
Hangi Durumlarda Ekspertiz Zorunlu?
Ekspertiz zorunluluğu iki durum için gereklidir:
Yürürlüğe girecek yeni uygulama ile artık ev satışı gerçekleştirecek herkesin bu raporu alması gerekecek.
Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?
Konut satışında ekspertiz zorunluluğu birçok pürüzün önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Konut değerleme hizmeti olarak da adlandırılan ekspertiz raporu ile evle ilgili her türlü ayrıntıya ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu raporla konutun üzerinde şerh, haciz, ipotek gibi kısıtlayıcı bir işlem olup olmadığı da anlaşılmış olur.
Ekspertiz raporu ile soruşturma ve incelemeler de kolaylaşmış olur.
Mahkemelerde veya herhangi bir anlaşmazlık durumunda ekspertiz raporu delil olarak kabul edilir.
Ekspertiz raporu ile taraflar arasındaki anlaşmazlıklar kolayca çözüme kavuşur.
Sonuç olarak ekspertiz raporu sayesinde doğru ve isabetli kararlar almak, soruşturmaları doğru bir zeminde ilerletebilmek ve anlaşmazlıkları çözümlemek mümkün olabilmektedir.
Konut Satışlarında Ekspertiz Raporu Nereden Alınır?
Konut satışında ekspertiz zorunluluğu ev kredisi kullanacak kişiler için gereklidir. Bankaların tayin ettiği ekspertiz uzmanları gerekli incelemeleri yaparak konut değerini belirler. Bu raporu alabilmek için konut kredisinin çekileceği bankaya başvurmak gerekir. Kişiler dilerse kendi buldukları bir ekspertiz firmasından da aynı hizmeti alabilir.
Ekspertiz raporu kaç günde çıkar sorusunun yanıtı da işinizi kolaylaştıran bir detaydır. Ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içinde çıkar. Taşınmaz satışında banka kredisi kullanıldıysa ekspertiz raporunun sonuçlanması 1 haftayı bulabilir.
Ekspertiz Raporunda Hangi Bilgiler Yer Alır?
Konut ekspertiz raporu kapsamında satışı yapılacak taşınmazla ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. Raporun içeriğindeki bu bilgilerin ayrıntıları raporun uzunluğunu da belirler. Raporun ilk sayfalarında taşınmaza ait tapu bilgileri, imar bilgileri, adres, ruhsat, sigorta ve DASK değeri gibi bilgiler de yer alır. Raporun diğer sayfalarında taşınmazın tanımı, hesaplaması, değerlemesi ve görselleri yer alır.
Ekspertiz Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Yabancı uyruklular için düzenlenen ekspertiz raporları ile bankalar için düzenlenen ekspertiz raporlarının geçerlilik süresi farklıdır. Yabancı uyruklu kişiler için düzenlenen değerleme raporu 3 ay ile sınırlıdır. Bu süre zarfında alım satım işlemi gerçekleşmediği takdirde ekspertiz raporunun yeniden çıkarılması gerekir.
Bankalar için düzenlenen değerleme raporu, taşınmazın imar durumu değiştiği veya piyasa değerinin düştüğü durumlarda yeniden düzenlenir. Bu raporun da geçerliliği 6 ay ila 1 yıl arasındadır.
Ev alım satımı sırasında pek çok soruya yanıt aramanız gerekecektir. “Ev Satın Alırken Çıkan Masraflar” başlıklı yazımız da size bu süreçte fikir verici olacaktır.
İBF Doğan İnşaat ile Geleceğe Yatırım Yapın
Güvenli, sağlam ve konforlu bir konutta yaşamak herkesin hayali ve hakkıdır. En son ve modern teknolojiler kullanılarak tasarlanan konutlarımızı, her bütçeye uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olmak isteyenlerin beğenisine sunuyoruz. Hakkınız olan bu konforlu yaşam yerlerini üretirken kendinizi mutlu ve güvende hissetmeniz ilk hedefimizdir. Siz de İBF Doğan İnşaat kalitesiyle tasarlanan konutunuzda sevdiklerinizle huzurlu bir yaşam sürerken, geleceğe de sağlam bir yatırım yapabilirsiniz.