Konutunuz için Ödemeniz Gereken Vergiler Nelerdir?
İster oturmak amaçlı ister yatırım amaçlı bir ev sahibi olmak pek çok kişinin hedefleri arasındadır ve bu hedefin gerçekleşmesi sonucunda daha konforlu bir hayata sahip olunabilir. Konutların ailelere getirdiği huzur ve rahatlıkla birlikte bazı yükümlülükler de vardır. Konut sahibi olan herkesin zamana ve şartlara bağlı olarak ödemesi gereken vergileri bulunur. Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir.
Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz. Konut vergilerini daima ev sahibi öder. Bununla birlikte kiracıların ödediği başka vergiler de vardır elbette.
İBF Doğan İnşaat olarak ev sahibi olmak isteyenleri ödenmesi gereken vergiler konusunda bilgilendirirken her bütçeye uygun ödeme seçenekleri sunan projeler üretmeyi de sürdürüyoruz. Kişiye özel ödeme kolaylıkları ve takas desteği ile hayalinizdeki evi tam olarak söylediğimiz zamanda ve eksiksiz teslim ediyoruz. Kendinize uygun bir daire bulmak için projelerimize göz atabilirsiniz.
Emlak Vergisi Ödeme Nasıl ve Nereye Yapılır?
Emlak vergisi, her yıl ödenen ve taşınmaz malları kapsayan bir vergi türüdür. Konutun yanı sıra iş yeri ve arsa gibi gayrimenkuller için de emlak vergisi ödenir. Emlak vergisi ödeme işlemi iki eşit taksit şeklinde ödenebilmektedir. Emlak vergisi borç sorgulamasını internet üzerinden yapabildiğiniz gibi ödemenizi de internet, vergi dairesi ya da banka aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
İlk defa emlak vergisi ödeyecek olanlar konutun bulunduğu adresin bağlı olduğu belediyeye giderek başvurmalıdırlar. Başvuru sırasında yanınızda olması gereken bazı belgeler vardır.
● Gayrimenkul sahibinin kimliği, ikamet adresi ve arsa adresi
● Binanın adresi ve yapı kullanma izni
● Tapu fotokopisi
Bu belgeler ile belediyeye gidip doldurduğunuz başvuru formuyla birlikte teslim ettiğinizde her yıl emlak vergisini ödemeniz gerekmektedir. Verginizi eğer belediyeniz bu hizmeti sunuyor ise e belediye emlak vergisi ödeme aracılığıyla da ödeyebilirsiniz. Eğer ev yeni alındıysa emlak vergisi ödenmeye bir yıl sonra başlanır.
Emlak Vergisi Ne Kadar Ödenir?
Emlak vergisinin ne kadar ödeneceği konutun değeri ile alakalıdır. Emlak vergisi hesaplama işlemi belediyeler tarafından, konutun sahip olduğu özellikler dikkate alınarak yapılır. Örnek vermek gerekirse konutun bulunduğu şehir bile büyükşehir olup olmamasına göre emlak vergisinin tutarını etkiler. Herkes emlak vergisi sorgulaması yaparak ödeyeceği tutarı öğrenebilir.
Eğer konut satın alınırken konut kredisi kullanılmış ise kredi alınırken ekspertiz tarafından yapılan işlemlerde evin değeri hesaplanmıştır. Bu nedenle emlak vergisinin tutarı bu değer üzerinden belirlenir.
Çevre Temizlik Vergisi Ödeme Nasıl ve Nereye Yapılır?
Belediyeler evi olan herkesten çevre temizlik vergisi ödemesini ister. Çevre temizlik vergisi ev sahibi tarafından ödenir fakat ev kirada ise bu verginin ödemesi kiracıya düşer. Çünkü çevre temizlik vergisi su faturasına eklenmektedir. Dolayısıyla kiracının ödediği su faturasıyla birlikte çevre temizlik vergisi ödeme işlemi de gerçekleşmiş olur.
Kira Gelir Vergisi Ödeme Nasıl ve Nereye Yapılır?
Kira gelir vergisi ödenmesi için evin kirada olması gerekmektedir. Bu nedenle eğer evde kiracı yoksa bu verginin ödenmesine gerek yoktur. Kira gelir vergisi ödeme işlemi de emlak vergisinde olduğu gibi her yıl iki eşit taksitte ödenir. Kira gelir vergisi hesaplaması yapılırken konutun değeri göz önünde bulundurulur.
Kiradan elde edilen gelirin miktarı da vergi tutarının belirlenmesinde önemli bir etkendir. Eğer bu gelir, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl açıkladığı istisna tutarının altındaysa kira gelir vergisi ödenmez. Bu yıl için belirlenen istisna tutarı 9500 TL’dir. Kira gelir vergisi ödeme işlemi online ya da vergi daireleri ile yapılabilmektedir.
Değer Artış Kazancı Vergisi Ödeme Nasıl ve Nereye Yapılır?
Değer artış kazancı vergisi, evin alınmasının üzerinden 5 yıl geçmeden satılırsa ödenir. Eğer ev alındığı tarihten 5 yıl sonra satılıyorsa bu verginin ödenmesi gerekmez. Değer artış kazancı vergisinin tutarı hesaplanırken evin satın alındığı ve satılacağı tarihler arasındaki fiyatı dikkate alınır. Verginin ödemesi internet üzerinden, vergi dairelerinden ve bankalardan yapılabilir.
Sahip olunan konutlar için ödenen vergiler kadar, ev almayı ya da satmayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken tapu masrafları hakkında bilgileri İBF Doğan İnşaat blog sayfasından öğrenebilirsiniz.