Telefon
Bilgi Formu

Taşınmaz Maliki Ne Demek

Taşınmaz Maliki Ne Demek?

Taşınmaz maliki ya da bilinen diğer adıyla tapu maliki, tapuya sahip olan kişi anlamına gelir. Taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmazın malikidir.  

Taşınmaz maliki ne demek sorusuna, gayrimenkul üzerinde sahip olunan tüm hak ve sorumluluklar yanıtını verebiliriz.  

Gayrimenkul üzerinde sahip olduğunuz tüm haklar ve sorumluluklar “taşınmaz maliki olmak” şeklinde adlandırılır.

Taşınmaz maliki olmak bir gayrimenkul üzerinde hak ve sorumluluk sahibi olunduğu anlamına gelmektedir. Kişinin, sahip olduğu gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı vardır. Bu mülkiyet hakkı, gayrimenkulle ilgili konuları içeren birtakım sorumlulukları da beraberinde getirir.

Taşınmaz maliki kimdir sorusunun yanıtından sonra konuyla ilgili diğer detaylara ve en çok merak edilen hususlara bir göz atalım.

Taşınmaz Maliki Haklar ve Sorumlulukları Neler?

Sahip olduğunuz gayrimenkul üzerinde haklarınız olduğu kadar sorumluluklarınız da vardır. Taşınmaz maliki hakları kadar sorumlulukları da önem arz etmektedir.  Taşınmaz maliki sorumluluğu kapsamında gayrimenkulün bakım ve tamir hususları yer alır.

Sahip olduğunuz mülkün, ilk günkü gibi bakımlı olabilmesi veya daha iyi duruma getirilmesi tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Dolayısıyla mülkün tüm bakım ve tamirat işlemlerini düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir.

Sahip olduğunuz taşınmaz üzerindeki haklarınızı sürdürülebilir kılmak için vergi ve harçlarınızı da düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Olası yangın, sel, deprem ve diğer doğal afetlere karşı taşınmazınızı sigortalatmanız gerekmektedir. Sigorta, malınızın güvenliği ve değerinin muhafaza edilmesi için de önemlidir.

Eğer gayrimenkulünüzü kiraladıysanız, kiracı olan tarafla olan ilişkileri de dengede tutmanız gerekmektedir. Kiracı olan tarafın haklarına saygılı olmak ve sözleşmede gerekli düzenlemeleri aksatmadan yapmakla da yükümlüsünüz. Mülkiyet haklarını güncellemek de bir başka sorumluluk olarak öne çıkar.

Taşınmaz malikinin sorumluluklarından bir diğeri de mülk üzerinde bulunan hukuki işlemleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmektir.

Gayrimenkulün yakınında bulunan komşularla uyum süreci de bu sorumluluklar arasında yer alır.      

Mülkiyet Hakkı Nedir?

Mülkiyet hakkı taşınır veya taşınmaz mülk üzerinde hakkı bulunan kişiye, mülkü kullanma, faydalanma ve mülk üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirme yetkisini veren ayni hak demektir. Bu hakka, asıl eşya olan gayrimenkul ile onu tamamlayan diğer tüm unsurlar da dahil edilmiştir.

Gayrimenkulü tamamlayan diğer tüm bütünleyici parçalar bir aradayken anlam kazandığından, gayrimenkul sahibi aynı zamanda diğer tüm bütünleyici parçaların da sahibi sayılmaktadır.

Mülkiyet hakkı 3 başlıkta incelenmektedir:

1. Devren Kazanma
2. Tescille Kazanma
3. Olağanüstü Zaman Aşımı ile Kazanma

Devren Kazanma: Mülkiyetin veya gayrimenkulün bir kişiden diğer bir kişiye geçtiği duruma verilen addır. Bu durum satış yoluyla olabileceği gibi miras yoluyla da gerçekleşebilmektedir.  

Tescille kazanma: Taşınmazın kazanımı tapu tesciliyle gerçekleşir. Mahkeme kararı, miras, işgal, kamulaştırma ve cebri icra durumlarında mülkiyet, tescilden önce de kazanılabilmektedir.

Olağanüstü Zaman Aşımı ile Kazanma: Bu hak, miras yoluyla kalan taşınmazlarda ortaya çıkan bir durumdur. Bu konuya ilişkin hükümler 4721 s. Türk Medeni Kanunu’nun 713. maddesinde yer almaktadır.

Taşınmaz Maliki Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Taşınmaz maliki sorgulama bir taşınmazın sahibinin kim olduğunu öğrenmek veya mevcut hakları kontrol etmek için yapılan sorgulamadır. Bunun için atılacak ilk adım Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuruda bulunmaktır.  

Başvurudan önce sorgulamasını yaptıracağınız taşınmazın adresi, tapu numarası ve ada-parsel bilgilerini öğrenmeniz gerekmektedir. İkinci adımda kimlik bilgileriniz ışığında taşınmaz malikini sorgulamak için başvuru yapabilirsiniz. Tapu Sicil Müdürlüğüne yapacağınız sorgulamada belirli bir ücret ödemeniz gerekebilir. Aynı işlemi online olarak da ilgili platformlar üzerinden yapabilirsiniz.  

Taşınmaz Malikliğinde Kusursuz Sorumluluk Nedir?

Mülk sahibinin doğrudan bir eylemi olmaksızın meydana gelmiş olumsuzluklardan sorumlu tutulmasına kusursuz sorumluluk adı verilir. Böyle bir durumda kişinin ihmalinin, kusurunun ve hatasının olup olmadığına bakılmaz. Eylem sonucunda herhangi bir zararın meydana gelip gelmediğine bakılır.

Söz gelimi sahibi olduğunuz mülkte meydana gelen bir hasar, komşu mülkün herhangi bir kısmına zarar verdiyse olayla ilgili tüm sorumluluk size ait olacaktır.

Sizin bu durumun meydana gelmesinde herhangi bir kusurunuz olmasa da sahibi olduğunuz mülk, komşu mülke zarar verdiğinden, zararı sizin karşılamanız gerekir. Taşınmaz malikinin kusursuz sorumluluğu, tüm olası riskleri en aza indirgemek ve güvenliği sağlamak amacıyla yapılmaktadır.    

İBF İnşaat’ın geliştirdiği konut projelerini detaylı bir şekilde inceleyebilir, taşınmazlarla ilgili işinize yarayacak diğer detaylar için “Ticari Gayrimenkul Nedir, Avantajları Nelerdir?”başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Biz Sizi Arayalım

Tarafıma ait olan elektronik iletişim adreslerine, İBF Doğan İnşaat ‘e bağlı şirketleri ve iştir akleri tarafından doğrudan veya dolaylı olarak mal ve hizmetlerini tanıtmak veya imajını arttırmak amacıyla elektronik iletişim araçlarıyla ticari elektronik ileti göndermesine ve tüm verilerimin hizmet sağlayıcının bilgi sisteminde tutulmasına işlenmesine, ticari elektronik içeriğini ve diğer kayıtları T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sunmak üzere kayıt altına alınarak saklanmasına 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca izin veriyorum.