Ofis ortamının ve dekorasyonunun çalışanların işe odaklanması ve şirketin üretkenlik kapasitesi üzerinde ne denli etkili olduğu biliniyor. Pek çok şirket çalışanlarının mutlu ve motive olarak çalışabilmesi için ofis dizaynına büyük önem veriyor. Estetik mimari, işlevsellik ve güvenin adresi İBF Doğan İnşaat’ın İzmit Yahya Kaptan bölgesinde inşa ettiği İBF Rising Office sahiplerini beklerken, sizler için ofis tasarım fikirlerini bir araya getirdik. İşte verimli bir çalışma ortamı için ofis tasarım önerileri…
Basit ve küçük bir unsur gibi görünse de aslında bir iş yerinde en önemli sağlık ve konfor araçlarının başında sandalyeler geliyor. Beyaz yakalı çalışanlar masa başında uzun süreler geçirdikleri için ergonomik sandalyelere ihtiyaç duyarlar. Aksi taktirde sırt, boyun ve bel ağrıları ile mücadele etmek durumunda kalırlar. Sadece beli değil, boynu da desteklemesi gereken sandalyelerin geriye yaslanabilmesi, omurga basıncını azaltması ve bu sayede bel ağrılarını önlemesi, oturma genişliği gibi özellikler de önem taşıyor.
Ofisiniz ne denli küçük olursa olsun muhakkak çalışma masasında çalışanlarınız için kişisel alan sağlayabilmeniz gerekir. Bilgisayar ekranı ve göz arasında en az 45 santimetre mesafe bırakacak kadar alan, çekmece, bazı kişisel eşyaları koymaya elverişli genişlikte bir masa bulunması gerekir. Çalışan masasını kişiselleştiremezse o ofisi de benimseyemez.
Bazı kreatif alanlarda dağınıklığın yaratıcılık üzerinde olumlu etkiler yaptığını biliyoruz ancak sonuç odaklı şirketlerde düzenli bir çalışma ortamı önemlidir. Çalışanların bile dağıtamayacağı, ferah bir alan, depolama alanlarının genişliği gibi unsurlar ofis dizaynında önemli yer tutar.
Aydınlatma sistemleri işinize odaklanabilmeniz ve kendini motive edebilmeniz için büyük önem taşır. Buna karşın iç mimarların ofis tasarımı yaparken en çok gözden kaçırdığı öğelerden biri. Kötü aydınlatılan bir işyeri göz yorgunluğu ve baş ağrılarına neden olabilir. Yeterince aydınlatılamayan ofislerde çalışanlar depresif bir ruh haline bürünür. Tek yerden aydınlatılan ofisler yerine farklı ışık kaynaklarından gelen bir aydınlatma daha güzeldir. Bununla birlikte masalarda tek bir alana vurgu yapabilen farklı ışık kaynakları da bulunabilir.
Hem ışıklandırma sistemleri hem de ferah bir atmosfer var edebilmek için geniş pencerelere ihtiyaç vardır. Hem çalışanlara iyi hissettiren geniş pencereler sürekli bilgisayar ekranına bakmak durumunda kalan beyaz yakalıları göz tembelliğinden korurlar.
Bir ofisin içinde birbirinden farklı özelliklere sahip ayrı ortamlar düzenlemek gerekir. İş hayatına esneklik katan bu tasarımlar hem çalışanların kendine özgü bir alanı olmasını hem de gerektiğinde işbirliği içerisinde çalışabilecekleri yakınlıkta olmalarını sağlar.
Bilgisayarın hem kişisel hayatlarımızı hem de iş hayatını egemenliği altına almasının ardından masalara hapsolduğumuz bir çalışma kültürünün içerisinde bulduk kendimizi. Ancak yapılan çalışmalar bunun verimsiz olduğunu gösteriyor. Bu yüzden çağdaş ve yenilikçi şirketler muhakkak çalışanlarına hareket edebilecekleri alanlar ve molalarında sosyalleşebilecekleri mekânlar sunarlar.
Günümüzde bireysel çalışmalardan ziyade inovasyon sağlayacak işbirliğini mümkün kılan çalışma ortamları kabul görüyor. Kişisel alanları olan çalışanları zaman zaman bir arada çalışabileceği bir alan olması kurumsal aidiyetin ve ekip ruhunun gelişmesini sağlıyor.
Ofis ne kadar güzel tasarlanırsa tasarlansın stresli bir yerdir. Çünkü iş hayatı zordur. Performansı arttırmak için dizayn edilmiş bir bu dinlenme alanları, öğle yemekleri, kahve molaları ve resmi olmayan toplantılar için kullanılabilir. Çalışanların bedenen gevşemelerine de olanak sağlayacak bu dinlenme alanları çalışanları her daim mutlu eder.
Duvarın dokusu ve motifleri ofiste yaratmak istediğiniz her etkiyi yaratabileceğiniz bir tuval gibidir. Şirketinizin karakterini yansıtan dekorasyon unsurlarıyla duvarlarda harikalar yaratabilirsiniz.
Bu tasarım fikirleriyle mükemmel bir çalışma ortamı sağlayabileceğiniz ofisler İBF Rising Office’te sizleri bekliyor.